طراحی استخر در خانه های شخصی و یا برای مراکز ورزشی و آموزشی دارای اصول مخصوص به خود است. قطعا یک استخر زیبا می تواند به ارزش خانه ی شما بیافزاید. اما باید توجه داشته باشید که طراحی و پیاده سازی اصولی استخر و نگهداری آن دارای هزینه های نسبتا بالایی می باشد. در صورت عدم نگهداری درست و یا اجرای یک استخر بی کیفیت نه تنها به ارزش ملک شما اضافه نمی شود بلکه ملک شما دارای افت خواهد شد.

با فرید-ارجمند همراه باشید تا با اصول طراحی استخر آشنا شوید.

طراحی استخر خانه ویلاییآنچه پیش از طراحی استخر باید بدانیم:

استخر شما برای مصارف شخصی است یا عمومی؟

اگر استخر برای منزل و ویلای شخصی طراحی می شود کاملا متفاوت از استخر های عمومی و ورزشگاه ها و باشگاه هاست.

چه از لحاظ طراحی و اجرا و چه از لحاظ سیستم نگهداری و همچنین مجوز های ساخت همگی در این دو نوع متفاوتند.

بودجه شما برای طراحی و ساخت استخر چقدر است؟

قطعا بودجه ی کارفرما تاثیر به سزایی در طراحی استخر خواهد داشت.

زیربنای موجود چقدر است؟

زیربنای موجود برای ساخت استخر چه میزان است؟ آیا فضای شما از لحاظ عمرانی برای اجرای استخر مناسب است؟

پس از بررسی تمام نکات گفته شده به طراحی اصولی استخر می پردازیم.

طراحی استخر برای خانه های مسکونی :

برای خانه های مسکونی و پروژه های ویلایی ابتدا بررسی کنید که استخر شما در فضای بیرونی قرار میگیرد و یا داخلی. سپس می توانیم به طراحی شکل استخر بپردازیم. شکل استخر می تواند به صورت اشکال هندسی و یا غیر هندسی با ترکیب حوضچه ها و جکوزی باشد. استخر لوبیایی شکل، استخر دایره ای، استخر مربعی، استخر مستطیلی، استخر هایی با فرم های انتزاعی و … همگی قابلیت ساخت و اجرا را دارند.

طراحی استخر از لحاظ عمق :

عمق استخر بستگی به نیاز شما دارد. گاهی اوقات کارفرما استخری برای بازی و آب تنی در نظر میگیرد که عمق 1.2 متر برای آن مناسب است. گاهی اوقات برای شیرجه و تمرین شنا استخر طراحی می شود که عمق 2.5 تا 3 متر برای آن در نظر گرفته می شود. گاهی اوقات از سرسره و ترامپولین در کنار استخر استفاده می شود که باید عمق فرود افراد تا 3.5 متر نیز در نظر گرفته شود.

طراحی شیب داخلی استخر:

شیب کف استخر نیز متفاوت است. ممکن است در کل استخر یک شیب و عمق وجود داشته باشد که به آن استخر مسطح می گویند.

استخر هایی هستند که شیبدار بوده و با شیب ملایم عمق آن افزایش میابد.

استخر های قاشقی شکل که برای شیرجه مناسب است. در ابتدا کف استخر شیبدار است و سپس به قسمت عمیق و یک سطح می رسد.

استخر های U شکل نیز گرچه مرسوم نیستند اما نوعی از طراحی استخر محسوب می شوند که در وسط استخر قسمتی مانند U دارای عمق بسیار برای تمرین شیرجه می باشد.

استخر در حیاطنوع متریال ساخت استخر:

ساخت استخر با متریال های اولیه و ثانویه متفاوتی صورت میگیرد. قطعا نوع متریال در تعیین هزینه های ساخت و نگهداری تاثیر میگذارد.

استخر ها می توانند از جنس وینیل، فایبرگلاس یا بتنی باشند. هزینه های ساخت و اجرای استخر های وینیل در ابتدا پایین است اما به دلیل نیاز مجدد به عایق کاری در طی سالهای استفاده هزینه های نگهداری ان به نسبت بالاست.

استخرهای بتنی نیز از استخر های گران قیمت محسوب می شوند. پیاده سازی و نگهداری این استخرها هزینه بر است و نیاز به نظافت و پاکسازی دیواره های استخر از باقی متریال ها بیشتر است.

استخرهای فایبرگلس به دلیل آماده بودن سرعت بالایی در اجرا دارند. همچنین نگهداری آنها بسیار ساده تر است. اما باید بدانیم که برخورد اجسام تیز با استخر موجب خرابی آن خواهد شد.

سیستم گردش و تصفیه آب :

در استخر ها مدل های متنوعی از چرخش و فیلتراسیون آب وجود دارد. باید توجه داشت که از هر سیستمی که برای استخر خود استفاده می کنید در نهایت آبی زلال و شفاف را به شما بدهد.

سیستم های اسکیمر، سیستم تنظیم کننده و سیستم سرریز آب همگی از سیستم های چرخشی فیلتراسیون آب هستند. که برای سلامت و پاکیزگی آب استخر وجود آنها نهایت اهمیت را دارد.

سیستم گرمایشی آب استخر:

در طراحی استخر می توان سیستم گرمایشی برای آب استخر در نظر گرفت. البته این موضوع اجباری نیست اما برای داشتن آب متعادل در فصل های سردسیر و امکان استفاده از استخر در زمستان می توان سیستم گرمایشی مناسبی برای استخر تعبیه نمود. هیتر خورشیدی، هیتر گاز طبیعی و هیتر پمپ الکتریکی از انواع هیترهای استخر می باشند. اگر بتوانید از هیتر های خورشیدی که توسط پنل های خورشیدی تامین انرژی می نمایند استفاده کنید انرژی پاک در جریان خواهد بود. هزینه های اولیه این کار بالا بوده ولی  در نهایت هزینه های استفاده از استخر بسیار کاهش میابد.

عناصر زیبایی شناختی در طراحی استخر :

قطعا زیبایی در طراحی استخر اهمیت زیادی دارد. علاوه بر شکل استخر می توان از عناصر دیگری مانند نشیمن های خاص، نورپردازی خاص، آبنماها و … استفاده نمود. هریک از این موارد به درخواست و سلیقه کارفرما بستگی دارد. البته خلاقیت طراح در این زمینه از طراحی استخر حرف اول را میزند.

کاشی کاری استخر:

کاشی کاری استخر از لحاظ زیبایی و کارآمدی گزینه ی مناسبی است. اما باید توجه داشته باشید که کیفیت کاشی ها حرف اول را میزند. قطعا کاشی ممکن است به مرور زمان فرسوده شود. اما اگر این اتفاق زودتر بیفته هزینه های هنگفتی برای تعمییر استخر و خالی و پر کردن مجدد آن بر روی دست شما میگذارد. پس توجه داشته باشید کیفیت کاشی و اجرای آن حرف اول را خواهد زد.

رنگ کاشی های کف استخر موجب انعکاس نور و تعیین رنگ آب است. پس به نمونه ها خوب توجه کنید و رنگ مورد نظر خود را انتخاب نمایید. رنگ های تیره تر مرموز تر و رنگ های روشن تر زلال بودن استخر را بیشتر می کند.

استخر سرپوشیدهنورپردازی:

در طراحی استخر از نورپردازی غافل نشوید. نورپردازی داخلی و خارجی مناسب می تواند فضای شما را صدچندان زیبا کند. نورپردازی با لامپ های هالوژن و ال ای دی از گزینه های نورپردازی داخلی استخر می باشند. نورپردازی داخلی استخر می تواند استفاده از استخر را در طول شب نیز دل انگیز نماید.

کلام آخر:

برای طراحی استخر بهتر است از پیمانکاران و طراحانی خبره کمک بگیرید. زیرا هزینه های طراحی و اجرا و نگهداری استخر به خودی خود بالا هستند. اگر استخری ناکارآمد داشته باشید این هزینه ها چندین برابر خواهد شد. و موجبات نارضایتی شما را فراهم خواهد آورد.