مفهوم مارکت در معماری
آیا دو شخص حقیقی یا حقوقی که هر دو در یک رشته مشغول فعالیتند و خدمات مشابهی را به مشتریان خود بدهند و حتی در یک منطقه ی جغرافیایی فعالیت دارند به این معنی است که این دو با هم رقیب هستند؟
آیا شما هم در زمان شروع یک فعالیت تجاری ابتدا فقط بیزینس های بزرگ آن رشته ی کاری را در سر تجسم میکنید و الگو برداری میکنید؟ در حالی قرار نیست شما بیزینس خود را از آن سطح شروع کنید.
برای شناخت بهتر مارکت خود باید ابتدا رقیب خود باید بدانید
رقیب واقعی شما کیست؟
این شما هستید که در مسیر خود دانسته یا ندانسته تصمیم میگیرد کدام مخاطب را تحت تاثیر قرار دهید و دقیقا چه نیاز هایی از آن مشتری را هدف بگیرید.
به طور مثال اگر به عنوان یک طراح معماری همکاری دارید که 1. در حوزه جغرافیایی شماست 2. خدمات مشابه شما را میدهد 3. اعتبار برند آنها نزدیک به شماست 4. گرایش و سبک طراحی مشابهی دارد ، این همکار در این لحظه رقیب شانه به شانه شماست. چرا که شما و این همکار در یک مارکت قرار دارید. مگر اینکه در آینده سطح برند شما به هم نزدیک شود.
ولی ممکن است در طول زمان مارکت شما از هم فاصله بگیرد که در این صورت رقابت شما کمرنگ تر خواهد شد.
بسیار مهم است در مراحل ابتدایی بیزینس خود تجسم کلی ای از نقطه ی نهایی بیزینس خود در سر داشته باشید
تا اینکه از این مارکت به آن مارکت دنبال مشتری و موفقیت بگردید.
اما از مارکت چه میدانید؟
مارکت چیست؟
یک بیزینس را در ذهن خود تصور کنید.
از حوزه صنایع غذایی همچون رستوران گرفته تا نمایشگاه خرید و فروش خودرو ویا هر نوع فعالیت خدماتی همچون تعمیرات لوازم صوتی تصویری و یا خدمات معماری فرض کنید. ما در ابتدای کار از یک بیزینس کوچک شروع به فعالیت میکنیم.
تصور ما از این بیزینس، در لحظه ای که هنوز به طور جدی با آن دست و پنجه نرم نکرده ایم چگونه خواهد بود؟
فقط و فقط بیزینس های برجسته در آن حوزه در ذهن ما الگو سازی شده.
به عنوان مثال زمانی که میخواهید یک رستوران شروع کنید شما قطعا رستوران های برجسته ی شهر و یا کشور را به عنوان الگو در ذهن دارید. این در حالی است که شما قرار است در سطحی کاملا متفاوت از آنها فعالیت خود را شروع کنید و اغلب مشکلاتی که این دو فعالیت با آن دست و پنجه نرم میکنند از جنس هم نیست چرا که این دو بیزینس در دو سطح کاملا متفاوت در حال فعالیت هستند.
این به این معنی است که این دو فعالیت مارکت برابری ندارند چرا که مخاطبان متفاوت و سطح خدمات متفاوتی دارند.
در بیزینس طراحی معماری هم با شرایط مشابهی روبرو خواهیم شد.
مارکت در بازار معماری
زمانی که در حوزه دانشگاهی در حال مطالعه هستیم با مارکت های بسیار قدرتمندی در این حوزه آشنا میشویم ولی زمانی که استارتاپ میکنیم اتفاقات جوری رقم میخورد که گاها شوکه میشویم و حتی شکست سنگینی را متحمل میشویم.
اگر بی پرده بگویم اکثر فارغ التحصیل های معماری اکثر دانشگاه های کشور ما بعد از فارق التحصیلی به هیچ عنوان آماده کار در بازار معماری نیستند.
بخش کوچکی از این اتفاق به خود دانشجو ارتباط دارد اما بخش عمده آن به علت ناکارآمدی دروس و فعالیت های دانشگاهی است.
از این رو تنها افرادی پس از فارغ التحصیلی آماده کار در بازار کار معماری هستند که در حین تحصیل فعالیت هایی در حوزه طراحی یا اجرای معماری خارج از حوزه دانشگاهی داشته اند.
اکثر فارغ التحصیلان حتی با بالاترین معدل های دانشگاهی به مباحث مقررات ملی آشنایی نداشته و بعدا در فعالیت کاری خود مجبور به از سرگیری این مباحث هستند.
تعریف پروژه نامحدود
متاسفانه تمامی طراحی هایی که افراد در دوره دانشگاهی درک و تجربه میکنند پروژه های در سطح بین المللی است که از روی خاک ایده پردازی و کانسپت دهی میشوند که در این مقاله به آن پروژه های نامحدود میگوییم.
پروژه های معماران بزرگی چون نورمن فاستر یا زاها حدید و غیره که کاملا در مارکت متفاوتی از معماری در حال فعالیت هستند. پروژه های آنها تماما از روی خاک است و شامل طراحی نما و داخلی و محوطه ها و غیره بصورت همزمان میباشد که تنها محدودیت های ضوابط، مساحت زمین، کاربری و اقلیم و غیره هستند که طرح را تحت تاثیر خود قرار میدهند که حتی امروزه به مدد تکنولوژی های روز دنیا میتوان محدودیت اقلیم را نیز تا حد زیادی از سر راه برداشت.
این پروژه ها آزادی بسیار زیادی برای رسیدن به کانسپت حجمی یا پلان بندی دارند.
اما به عنوان مثال پروژه ای که شخص بنده در بازار معماری ایران برای اولین باز با آن مواجه شدم چنین بستری داشت که در تصویر زیر ملاحضه میفرمایید.
این دقیقا تصویری است که اکثر ما در روز قرارداد طراحی نما با آن مواجه میشویم.
ساختمانی که مرحله ی اسکلت را پشت سر گذاشته، محل قرارگیری فضاهای چسبیده به نما کاملا تعریف شده و همچنین ما حقی در مورد اضافه یا کم کردن بالکن نداریم.
تعریف شدن فضاهای داخلی که به نما ارتباط مستقیم دارند به این معنیست که بازشوهای آن فضا هم تقریبا تعریف شده و ما نمیتوانیم هرطور که طراحی نما زیباتر میشود آنها را کوچک و بزرگ و یا حذف کنیم.
در این مقاله چنین پروژه هایی را، پروژه های محدود مینامیم.
فرقی ندارد که شما در چه رمینه ای کارآفرینی میکنید. به هر حال شما در مراحل ابتدایی فعالیت به طور غیر منصفانه ای با افرادی که بالاتر از شما هستند مقایسه میشوید.
در زمینه ی طراحی کارهایی که به شما میدهند محدودیت های بسیار بالاتری خواهد داشت.
- محدودیت های بیشتری از لحاظ بودجه ی کمتر کارفرما برای انجام پروژه زیباتر.
- محدودیت بیشتر از نقطه نظر حجم پروژه . چرا که پروژه های بزرگتر حتی میلی به مذاکره با شما ندارند
- محدودیت نظر و سلیقه ی کارفرما . ( زیرا زمانی که برند شما به اندازه کافی قوی نشده عمدتا کارفرما دخالت زیادی در طرح شما میکند. اما در ادامه مسیر بیزینس خود ، کم کم مارکت شما توسعه یافته و کارفرما ها تکیه بیشتری به خدمات شما خواهند کرد.)
و بسیاری محدودیت های دیگر…
این درحالی است که ممکن است شما از لحاظ علمی و تجربی و نرم افزاری حتی از برخی برند هایی که خیلی از شما بیشتر اسم در کرده اند قوی تر باشید.
گاهی طرحی از همکاران برند مشاهده میکنید و با طرح خود مقایسه میکنید و در دل میگویید اگر چنین ساختمانی با چنین ظرفیت هایی به من داده میشد میتوانستم حتی طرح بهتری ارائه دهم.
اما این افکار را کنار بگذارید و روند رشد طبیعی یک بیزینس را بپذیریذ. این اتفاق کاملا طبیعی است و شما فقط باید سعی کنید هر لحظه با کاهش اشتباهات قبلی و ارتقا در حوزه های فنی و نرم افزاری مسیر سعودی خود را آهسته و پیوسته سپری کنید.
برای موفقیت در مارکت معماری ایران چه باید کرد؟
برای شروع بیزینس خود بسیار مهم است که بدانید دقیقا قصد دارید به چه نقطه ی نهایی ای در بیزینس خود دست پیدا کنید…
آیا قرار است در آینده طراح ساختمان های لوکس باشید؟
آیا میخواهید همانند معمارانی چون دانشمیر در عرصه ی معماری به روز جهانی قدم بگذارید؟
طراحی دکوراسیون داخلی رو دنبال میکنید؟
در این حالت عمدتا بازسازی میکنید و کمتر سازنده ها به سمت شما خواهند آمد
یا قصد دارید پکیج طراحی ساختمان از نما ، طراحی و دکوراسیون داخلی ، پارکینگ ، روف گاردن و دیگر مشاعات را بطور کامل برای پروژه ها انجام دهید؟
در این حالت غالبا با سازندگان طرف حساب خواهید بود.
آیا میخواهید یک فریلنسر باشید؟
در این حالت باید به کلیه ی کاربری ها از رستوران گرفته تا مسکونی و انواع فضا ها از محوطه سازی ، داخلی و نما آشنایی داشته باشید که بتوانید از همکاران و یا از سایت های فریلنسر کار دریافت کنید
یا اینکه در حوزه CG artist قصد فعالیت دارید؟
که در این حالت هم باید در زمینه نرم افزار ها در حد سوپر حرفه ای و مسابقات رندرینگ تسلط داشته باشید تا بعد از مدتی با رندر های آرتیستی شخصی خود بتوانید از دیگران پیشنهاد کار دریافت کنید و طرح های مدل شده ی آنها را رندر بگیرید.
همچنین ذر این حوزه میتوانید توسط آبجکت سازی حرفه ای به درآمد منطقی یا حتی عالی دست پیدا کنید.
اینها سوالاتی است که در ابتدای مسیر خود حتما باید بررسی کنید.
مسیری را که نمره ی بیشتری به آن میدهید انتخاب کنید.
حتی اگر احتمال زیادی میدهید که ممکن است تغییر کند.
ممکن است در مسیر خود تغییر استراتژی دهید اما در هر صورت باید یک مسیر مشخص داشته باشید حتی اگر احتمال زیادی میدهید که ممکن است تغییر کند.
برای آشنایی با هر یک از این گرایش ها و نیاز های شما در هریک از آنها شما را به خواندن مقاله ای کوتاه با نام بیزینس و بازاریابی معماری در ایران دعوت میکنم
ادامه … .
به زودی
مصطفی فرید | https://www.instagram.com/mostafa___farid/