طراحی لنداسکیپ در معماری تکمیل کننده بناست. طراحی لند اسکیپ یا همان طراحی محوطه سازی و طراحی منظر هر سه به یک راهبرد برای ساخت منظر شهری و مسکونی میپردازند. معمولا در ایران زمانی از طراحی منظر صحبت به میان میاید که فضای مورد طراحی بزرگ باشد. و یا این فضا برای مجموعه ای خاص و یا فضاهای عمومی شهری طراحی شوند. اما در عصر مدرن ساختمان های مسکونی نیز شامل طراحی لنداسکیپ می شوند. فضای سبزی که برای طراحی لنداسکیپ در ساختمان ها در نظر گرفته می شود می تواند از کوچک تا بزرگ طبقه بندی شده و سپس طراحی گردد. شاید به نظر برسد که برای فضاهای کوچک نیازی به طراحی نیست و یا طراحی آنها ساده است. اما در محدودیت متراژ و سایر محدودیت ها طراحی بسیار سخت تر خواهد بود. برای فضای سبز برج ها و یا خانه های ویلایی، طراحی لند اسکیپ با دست باز صورت میگیرد.

طراحی محوطه سازیطراحی لنداسکیپ

طراحی محوطه سازی یا همان لنداسکیپ بخشی از معماری است. معماران برای ساخت بنا، تپوگرافی زمین، شرایط اقلیمی، آب و خاک، میزان نور و درجه ی تابش، میزان رطوبت و بارش را بررسی میکنند تا سازه ای مناسب برای شرایط سنجیده شده طراحی کنند. معماران منظر با بررسی همین نکات می توانند محیط بیرونی و گیاهان مناسبی برای هر اقلیم طراحی کنند. دانش گیاه و خاک و همچنین متریال هایی برای کفسازی و متریال های تزئین محوطه در مهندسین منظر بسیار بالاست.

ترفندهایی در طراحی محوطه سازی

در طراحی لند اسکیپ می توانید از جزئیاتی استفاده کنید که معمولا در کتاب ها و دروس دانشگاهی به آ» اشاره نمی شود. این نکات را می توانید با بررسی آثار معماران منظر و با تجربیات خود در طول زمان بدست آورید. در اینجا قصد داریم تا به چند نکته بپردازیم. با فرید-ارجمند همراه شوید:

  • استفاده از تناسبات طلایی در طراحی منظر :

در طراحی لند اسکیپ از نسبت طلایی استفاده کنید. استفاده از نسبت های طلایی از دوران قدیم توسط معماران و طراحان بزرگ باعث به وجود آمدن آثار برجسته ای بوده است. پس در تناسبات هر یک از قسمت های طراحی خود از این نسبت ها غافل نشوید.

  • تقسیم بندی فضا :

تقسیم بندی فضا با خطوط اصلی و شاهراه و … از جمله اصول محوطه سازی می باشد. طراحی محوطه بدون تقسیم بندی باعث سردرگمی خواهد بود. تقسیم بندی ها می تواند با استفاده از کفسازی خاص، گیاهان گوناگون و یا راهروهای جداکننده باشد.

  • استفاده از عنصر تکرار :

در طراحی لند اسکیپ از عناصر تکرار کننده استفاده کنید. این عناصر می توانند گیاهان باشند. تکرار حس آشنایی با محیط را به مخاطب القا میکند. بنابراین فرد در مواجهه با طراحی لند اسکیپ گویی عناصر آشنا را در بخش های مختلفی میبیند. همین امر سبب علاقه ی بیشتر فرد به محیط می شود.

  • آشنایی با گیاهان و انتخاب گونه ی مناسب :

این مورد یکی از پایه ای ترین اصول طراحی لند اسکیپ می باشد. اما صرفا برای ساده بودن آن را مطرح نکردیم. قصد داریم مثالی را برای شما بازگو کنیم. گیاهی زینتی و گران قیمت را برای محیطی تهیه کردید که از نظر اقلیم نیز با آن سازگار است. اما زیرساخت های نگهداری مناسبی را برای آن تعریف نکرده اید. یا با توجه به اینکه محیط مسکونی بوده و ساکنین نحوه ی نگهداری صحیح این گونه ی گران قیمت را به خوبی نمیدانند به سرعت گیاه گران قیمت و زینتی از بین خواهد رفت. حال جای خالی آن ضربه ی بزرگی به طراحی اولیه شما خواهد زد. علاوه بر آن باعث هدر رفت سرمایه خواهد بود. جایگزین نمودن گونه ی دیگری از گیاه نیز به طراحی اولیه صدمه خواهد زد.

  • ایجاد محیطی امن برای کودکان :

در محوطه سازی های گوناگون همیشه باید کاربر در نظر گرفته شود. به خصوص زمانی که کاربر شما کودکان هم باشند باید اصولی رعایت شود تا به آنها صدمه ای وارد نشود. پله ها و اخلاف سطح های کوتاه، فضایی برای بازی و استراحت، استفاده از گونه های گیاهی بی خطر و .. از جمله مواردی است که شاید در اکثر اوقات به آنها توجه نمی شود.

  • در نظر داشتن طراحی برای افراد کم توان جسمی :

معلولان و افراد کم توان جسمی به دلیل نامناسب بودن زیرساخت های شهری با مشکلات فراوانی مواجه هستند. نه تنها در طراحی لند اسکیپ بلکه در انواع طراحی های شهری و … می بایست دسترسی و راحتی و رفع نیازهای افراد کم توان جسمی را در نظر داشت. زمانی یک جامعه می تواند با پیشرفت مواجه شود که از تمام توان خود در هر زمینه ای بهره بگیرد. حال آنکه نیروی فراوان چنین افرادی امروزه در خانه های آنها محصور شده است.

مزایای طراحی لند اسکیپ:

طراحی لند اسکیپ مزایای فراوانی دارد که به چند مورد محدود آن بسنده میکنیم:

توسعه معماری پایدار و معماری سبز :

امروزه اکثر کشورهای پیشرفته در طراحی های خود به این نکات توجه بالایی دارند. معماری سبز بخش جدانشدنی از طراحی های آنها می باشد. گسترش معماری پایدار می تواند باعث آثار مثبت فراوانی شود.

پاکسازی مناطق آلوده :

با طراحی لند اسکیپ می توانید از هوای بهتر، آب و خاک تمیزتر و دوری از آلودگی های بصری و صوتی استفاده کنید. همین چند امر به ظاهر ساده زمانی که در رعایت شود می تواند کشور را از چندین بحران اساسی نجات دهد.

ایجاد فضای تعاملات اجتماعی :

از دیگر مزایای طراحی لنداسکیپ ایجاد فضاهایی برای تعاملات اجتماعی است. از نوع کوچک آن که در خانه های مسکونی طراحی شود تا بزرگترین آنها که در فضاهای سبز شهری شکل میگیرد.

ارائه فضای بازی و سرگرمی سالم :

طراحی لند اسکیپ می تواند باعث ایجاد فضاهای سرگرمی مناسب برای افراد در سنین متفاوت باشد.